Voeding en het brein | Kennisdossier

On demand

In de huidige benadering van gezondheid is er steeds meer aandacht voor de relatie tussen voeding en het brein. Voor zorgprofessionals is het essentieel om deze relatie te kennen en begrijpen. De invloed van voeding op de structuur, functie en algehele gezondheid van het brein is aanzienlijk en daarom belangrijk.

Voedingskeuzes hebben directe gevolgen voor de beschikbare voedingsstoffen voor de hersenen, waaronder omega-3 vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen, die allen essentieel zijn voor een gezonde hersenfunctie. Wat gebeurt er in het brein bij abnormaal eetgedrag? En wat is het effect van leefstijl op psychiatrische aandoeningen?

Het begrijpen van de relatie tussen voeding en het brein is niet alleen relevant binnen de muren van de spreekkamer. Zorgprofessionals kunnen een leidende rol spelen in het voorlichten van de samenleving over gezonde voedingspraktijken en het aanmoedigen van preventieve zorg. Belangrijk hierbij is om het kinderbrein op de juiste manier in te prenten. Verder is er in dit kennisdossier ook aandacht voor de vraag: Hoe proef je met je brein?

Wat is de stand van zaken en welke onderzoeken zijn gaande? Welke kansen liggen er nog voor de wetenschap, en wat kun je doen als diëtist? In dit kennisdossier leer je hier meer over.

Het kennisdossier is bedoeld voor alle professionals met hart voor voeding. Accreditatie wordt aangevraagd voor diëtisten.


KOSTEN
Leden netwerk DCN, NVD* en VBVD: €180,-
Korting voor bovenstaande leden wordt automatisch toegepast bij het afrekenen.
Niet-leden: €240,-
*meer informatie over het lidmaatschap van de NVD


STUDIEBELASTING* EN ACCREDITATIE
Deze scholing bestaat uit online colleges, zelfstudie literatuur, een toets en een opdracht.
*ADAP beoordeelt uiteindelijk het aantal accreditatiepunten dat wordt toegekend.

Accreditatie wordt voor diëtisten aangevraagd bij Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP). Het verwachtte aantal accreditatiepunten is 6-8.

ONDERWERPEN

Online colleges:
De rol van het brein bij het aanleren van smaak- en voedselvoorkeuren
Dr. Gerry Jager, Associate Professor Sensory Science and Eating behavior, Wageningen University

Honger en verzadiging en het brein
Prof. dr. Annemarie van Elburg, (kinder- & jeugd)psychiater, hoogleraar Klinische Psychopathologie, Universiteit Utrecht en medisch directeur Co-eur, Utrecht

Effect van leefstijl op psychiatrische aandoeningen
Dr. Jeroen Deenik, onderzoeker, gezondheidspsycholoog, epidemioloog – Programmaleider leefstijl – Hoofd onderzoekslijn Psychotische Stoornissen, GGz Centraal, Assistant Professor,  School for Mental Health and Neuroscience, Maastricht University

Proeven met je brein
Dr. Sanne Boesveldt,  Associate Professor Sensory science and Eating Behavior, Wageningen University & Research

Kinderen en gezonde eetgewoontes
Monalea Verhoeven-Landegent, (kinder)diëtist Rijnstate, Arnhem

Hoe word je een goede voedingsinfluencer?
Karine Hoenderdos, journalist, podcastmaker en auteur

INFORMATIE
Vragen? Neem contact op via: [email protected]

Niet Ingeschreven

Scholing Bevat

  • 8 Hoofdstukken
  • 11 Paragrafen
  • 1 Quiz

Vul je gegevens in.

Aanmelden belangstellende