Hoofdstuk 1 van 0
In uitvoering

1. Praktische informatie

DOELGROEPEN
Iedereen die beroepsmatig betrokken is bij voedingswetenschap en de toepassing daarvan.


PROGRAMMA

  • BAT, WAT en ander vet
    Lichaamsvet is complex. Denk bijvoorbeeld aan WAT (white adipose tissue), BAT (brown adipose tissue), subcutaan vet, buikvet en ectopisch vet. Elk met andere metabole effecten.
    Dr. Guido Camps, voedingsonderzoeker Wageningen Universiteit & Research
  • Meer en actiever bruin vetweefsel, wat levert dat op?
    BAT (brown adipose tissue) verbruikt energie. Hoe stimuleer je de aanmaak en de activiteit van bruin vetweefsel en wat draagt dat bij aan gewichtsbeheersing.
    Dr. Mariëtte Boon, internist i.o., Leids Universitair Medisch Centrum
  • De rol van vetweefsel bij gewichtsverlies, gewichtsbehoud en gewichtstoename
    De hoeveelheid vet per vetcel neemt toe bij gewichtsstijging en af bij gewichtsdaling. Of de vetcel zich, na afvallen weer snel hervult verschilt van persoon tot persoon. Hoe is dit via de voeding te beïnvloeden?
    – Prof.em.dr. Marleen van Baak, hoogleraar fysiologie van obesitas, Universiteit Maastricht
  • Inflammatoire effecten en immuun respons
    Overgewicht leidt tot laaggradige ontstekingen. Dit stimuleert immuuncellen in het vetweefsel die een anti inflammatoire werking hebben.
    – Dr.ir. Rinke Stienstra, assistant professor humane voeding en gezondheid, Wageningen Universiteit & Research en afdeling interne geneeskunde, RadboudUMC, Nijmegen
  • Wel of geen HDL in het cardiovasculair risicoprofiel?
    Een hoog serum LDL cholesterolgehalte is causaal in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Ondanks het gegeven dat een hoog serum HDL cholesterolgehalte juist met een verlaagd cardiovasculair risicoprofiel is geassocieerd leveren studies die het HDL cholesterol verhogen niet de gewenste risicoreductie. Hoe moet dat nu verder met HDL? Nieuwe, verrassende inzichten geven duidelijkheid het achterliggende mechanisme.
    Prof.dr. Jogchum Plat, hoogleraar fysiologie van de voeding, met speciale aandacht voor het sterolmetabolisme, Universiteit Maastricht
  • Verzadigd versus onverzadigd vet
    De kwaliteit van vetten heeft meer invloed op de gezondheid dan de kwantiteit. Wat is de rol van verzadigde en onverzadigde vetten? De huidige inzichten en nieuwe ontwikkelingen.
    Prof. dr. ir. Ingeborg Brouwer, hoogleraar Voeding voor Gezond Leven, Vrije Universiteit, Amsterdam
  • Vet lekker
    Vetten zijn meer dan bouwstenen en smeermiddelen voor ons lijf. Vet bepaalt ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom is vet (zo) lekker?
    Dr. Guido Camps, voedingsonderzoeker Wageningen Universiteit & Research

Vul je gegevens in.

Aanmelden belangstellende